Næstekærlighedens jul

Næstekærlighedens Jul

Julen er hjerternes fest. Og kasseapparatets fest. Og forventningernes fest. Og mindernes.

Når vi i aften sætter os til bordet, har vi dækket op med traditioner og minder. Mange af os har en drøm om en barndoms jul, hvor sneen ligger fint, lyset er levende, luften mættet af dufte af and og gran og risalamande og de lyde, der høres, stammer fra glade børn, knitrende gavepapir og tonerne fra smukke salmer.  Nogle gange lykkes det, andre gange glipper det.

I en tid, hvor færre og færre bekender sig til kristendommen, og hvor flere og flere er muslimer eller hinduer eller ateister eller noget andet, står julen uantastet. Vi har smidt så meget andet væk, påsken f.eks., som for mange blot er en samling fridage i foråret. Men julen holder vi fast i, uanset om vi er lidt eller meget, eller slet ikke kristne. Julen kan alle være med til – i hvert fald dem, der bliver budt.

For lige præcis juleaften, hvor vi skal fejre Jesus-barnets fødsel, lukker vi os inde i familien. Før jul besøger vi venner og naboer og de gamle på plejehjemmene, men juleaften er vi os selv. Vi har ikke lukket vores dør,men vi har heller ikke åbnet den. Stik imod julens glade budskab.       Det var den ikke-åbne dør, der mødte den gravide Maria og hendes forlovede, Josef, da de julenat ankom til Betlehem på grund af folketællingen i det, der blev år 0. Der var ikke plads til den højgravide og hendes mand, og der var ingen net-medier, de kunne smse deres nød til. Derfor måtte hun føde sin lille Jesus i en krybbe, og barselsgæsterne var fattige hyrder ude fra marken og vise mænd, der kom med fine gaver i form af guld, røgelse og myrra.

Vi har hver især vores oplevelse af historien om fødslen i Betlehem. Og selvfølgelig er det i orden og dejligt og trygt at fejre jul i familiens skød, som vi har gjort i generationer. Men det ville ikke gøre noget, hvis vi bare engang imellem tænkte på, at julen ikke kun er hjerternes, kasseapparaternes, forventningens og mindernes fest. Julen er også næstekærlighedens fes, og det kan vi fejre ved at åbne vores dør og byde indenfor, også dem, vi ikke kender endnu. Det ville måske give en mere hjerte-varm jul. Og med garanti en anderledes jul.

Leder i Fyens Stiftstidende 24 December  2014

 

Advertisements

About Yourantiaman

About me there is not much to say..those who know dont talk and those of you who read will know. With Light, Life & Love will we change ourselves and the world as long as we don't forget to "Devote our life to proving that love is the greatest thing in the world."
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s